dijous, d’agost 10, 2006

La Volta Catalana

L'arquitecte Rafael Guastavino va exportar i popularitzar la Volta Catalana a Nova York i els USA i gràcies a aquests sistema va fer fortuna. No costa massa resseguir la seva emprempta a Nova York. Nosaltres la vam trobar aquí...


Al porxo del City Hall, l'ajuntament de Nova York, situat al Downtown.


A l'Estació Grand Central, a l'entrada i a dins de l'Oyster Bar que hi ha en el nivell inferior de l'edifici.


Al Museu de la Immigració d'Ellis Island (antigament l'edifici on arribaven i eren atesos tots els immigrants que arribaven als Estats Units).

També és molt famosa la volta Catalana que Guastavino va construir a la catedral de Saint John The Divine que no hem pogut veure perquè estava en restauració després de l'incendi de fa un parell d'anys.

Segons la Viquipèdia, la Volta Catalana de maó de pla o volta tabicada es realitza disposant els maons per la part plana, és a dir, per la cara de superfície més gran formada pel llarg i l'ample del maó, la qual cosa fa que sigui molt més lleugera que les voltes construïdes amb altres mètodes o sistemes constructius. Geomètricament és una volta cilíndrica amb l’arc directriu molt rebaixat, o una volta vaïda amb arc generatriu i l’arc directriu rebaixats.

Es diu catalana perquè es va desenvolupar sobretot a Catalunya i a València. A prop de casa, per exemple, tenim la volta del teatre de la Massa, de Vilassar de Dalt.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici